Pracovní a vztahové energetické roviny

Lidský život a svět se řídí přírodními zákony a principy, z nichž většina působí skrytě, a jsou mnohdy tak jemné, že je na první pohled není snadné rozpoznat a dát do souvislostí. I proto bývá za největší výzvu lidského života považováno nikoliv dosažení úspěchu a blahobytu, ale porozumění prosté otázce: kdo jsem? Neboť až její realizací počíná skutečný úspěch a blahobyt. Možná vás napadá: To všichni ti úspěšní a bohatí znají sami sebe? Vědí, kdo jsou? Ne, nevědí, protože úspěch a blahobyt existuje v různých energetických rovinách. A to co je úspěchem a blahobytem v jedné rovině, je vnímáno jako zatěžující, nesmyslné nebo přímo škodlivé v rovině další. V tomto textu vám chci přiblížit princip, podle něhož se manifestuje svět pracovních a vztahových energetických rovin člověka. Můžete se na ně dívat jako na energetická kvanta, která se vzájemně prolínají a uvidět, kde se ve svém životě právě nacházíte pracovně, vztahově a analogicky i v dalších oblastech svého života.

Energeticky nejnižší, čtvrtou úrovní, je ta, ve které např. působí mafie, kde je běžnou praxí korupce velkého rozsahu či hrubé násilí. Konkurence je doslova na nože a odstraňuje se fyzicky nebo pomocí záměrných často velmi propracovaných a účelových lží. Patří sem podnikání drogových kartelů, gangů, politických stran a uskupení, která "podnikají" - rozumějte: získávají pozornost a finance - tímto způsobem. Patří se však i armáda, kde se komunikuje formou rozkazů, jejichž neuposlechnutí se trestá. Ve vztahovém poli jde o absolutní fyzickou dominanci jednoho z partnerů, obvykle muže. Žena dělá přesně, co on požaduje, jinak je fyzicky napadena, psychicky týrána, v krajním případě zlikvidována.

Třetí úroveň tvoří pracovní a osobní vztahy ve kterých dominuje důraz na bezpečí. Patří sem všechny zaměstnanecké poměry, kde spodní rovinu tvoří státní zaměstnanci, jejichž platy a odměny jsou sice bezpečným a zajištěným příjmem, nicméně mají svůj strop. Stejně striktně je omezeno pole jejich působnosti. Roli páky zde hraje status a hierarchie spíš než hrubá síla či peníze. Konkurence a trh jsou vnitřní, tvoří se v rámci společnosti či instituce. Tato energetická rovina přitahuje lidi, kteří se vnitřně cítí jako děti a pro které daný prostor představuje rodičovský princip a péči. V partnerských vztazích se tato energie projevuje jako mužsko-ženská dynamika, kde si partneři hrají rodičovské role. Žena muži hraje matku, eventuálně muž ženě otce. Láska i příjem jsou podmíněny dodržováním těchto rolí.

Druhou energetickou úroveň charakterizuje podnikání a důraz na kontrolu a ovládání, výkon a zisk. Malé firmy a freelanceři jsou na vertikální stupnici obvykle níž, velké firmy a konglomeráty výš. Patří sem také většina živnostníků. Klíčové je, že pohyb se děje zevnitř ven. Produkty a služby vznikají a jsou nabízeny i odebírány jednostranně. Řemeslník nebo výrobce přichází za klientem či o něj usiluje. Zadavatel, nakupující či odběratel služby se účastní pouze finanční kompenzací. Vzniká trh. Na rozdíl od předchozí roviny, kde vzniká trh vnitřní, se zde jedná o klasický trh vnější, do nějž firmy a podnikatelé pronikají svou nabídkou. Konkurence probíhá v rámci legislativních limitů a dohodnutých pravidel. Lhaní a podvádění se zde odehrává zejména v rovině komunikace, ať už v podobě reklamy a propagace nebo právnických klíček. Lidé se při spolupráci chrání smlouvami navázanými na zákony. Roli páky hrají peníze. A to i v případě partnerských vztahů. Dominance je odvozená od finanční síly, která do jisté míry nahrazuje tu fyzickou ze čtvrté roviny. Žena zde může dominovat muži skrze finanční sílu. Muž si v této rovině kontroluje ženu přes finance, takzvaně si ji vydržuje. Patřit sem mohou také lidé žijící single nebo nesezdaní, kteří si tak zachovávají pocit kontroly nad svým životem.

První energetickou rovinu tvoří vztahy založené na komplementaritě a spolupráci. Pohyb je cyklický, ale směrově se děje zvnějšku dovnitř. Poptávající se účastní nejen svým finančním vkladem, ale i svou osobní energií a pozorností. Obě strany se doplňují. Výrobek či služba vznikají jako výsledek spolupráce. Jedná se o mistrovskou úroveň, ve které neexistuje konkurence. Zájemci (klienti) přicházejí za mistrem, ať už jde o mistra řemesla, vědění nebo duchovního mistra. Smlouvy se uzavírají ústní dohodou a podáním ruky. Na vztahové úrovni se jedná o zdravý partnerský vztah, kde se role mění a prolínají. Zaniká dojem i potřeba být přijímán a milován zvenčí. Partneři mohou spolupracovat, aniž by spolupráci obětovali svá bytostná povolání. Finance jsou zde součástí a nástrojem spolupráce - tvoří prostor a rámec pro společné dílo.

Právě míra podmíněnosti a náročnosti v souhře, spolupráci a finančním úspěchu se na každé úrovni liší. To se projevuje v kvalitě, která zřetelně odlišuje zmíněné energetické roviny. Tou kvalitou je lehkost a míra svobody.

Úspěch a zisk je možný na každé z uvedených úrovní. Peníze lze vydělat jako gangster, vysoký státní úředník, zaměstnanec v pozici ředitele firmy, jako sportovec nebo zpěvák, majitel společnosti či investor. Všechny tři úvodní úrovně však představují projev nezralosti, model dětského způsobu vztahování se k sobě a ke světu. Až teprve na poslední rovině dochází k vnitřnímu sjednocení a můžeme mluvit o dospělosti. Tu mimochodem také definujeme v závislosti na energetických rovinách. Čtvrtá rovina reprezentuje dospělost pohlavní, fyzickou, jíž určuje tělesná schopnost se rozmnožovat. Třetí rovina ji u nás vymezuje hranicí 18 let, kdy jsme oficiálně dospělí a se všemi právy a povinnostmi se zařadíme do systému a najdeme si práci. Druhá rovina považuje dospělost za stav, kdy se o sebe umíme postarat sami - tj. když jsme např. schopni individuálně proniknout na trh. Na nejvyšší rovině jsou všechny předchozí úrovně integrovány a proměněny v jedinou, dospělost ve smyslu celistvosti. Zaniká pocit, že něco vnějšího, ať už vztah, status či peníze, může člověka učinit celistvým, trvale spokojeným. Kontrola nad vnějším světem se proměňuje do vnitřní síly. Osobní zájem se proměňuje v přítomnost.

Zajímavý je také pohled na element času ve vztahu ke spolupráci na jednotlivých rovinách. Na čtvrté, spodní rovině trvá spolupráce krátkou, pouze nezbytně potřebnou dobu a vyžaduje silný vnější podnět - jako když se lupiči spojí, aby vykradli banku. Na třetí a druhé rovině jsou spolupráce i partnerské vztahy časově vázány a orientovány především úkolově, resp. účelově a také zde je třeba významně silný vnější podnět. Na nejvyšší rovině jde o spolupráci a vztahy, které mají přirozeně dlouhou a často trvalou povahu. Podnět na této rovině vychází zevnitř, je autentickým vyjádřením člověka a jeho daru.

Výše popsané nepředstavuje pouze lineární princip. Ve skutečnosti má cyklickou a pulsní povahu. Všechny vrstvy spoluexistují, prostupují se a prolínají. Prostupování se děje v podobě pulsu. Není to tedy žebřík, po kterém by člověk měl nebo mohl vyšplhat silou své vůle, ale odpovídá ascendentní povaze energie v lidské psýché, která se formuje v sakrální rovině (zvířecí energie), prostupuje rovinu cardio plumonální a je dovršena v craniální rovině (duchovní energie).

Principy energetických rovin jsou obdobně platné a aplikovatelné ve všem lidském, počínaje sexualitou či výchovou dětí a léčením nebo životosprávou konče. Řídí a určují naše vnímání a prožívání spolupráce, vztahů, peněz, ale třeba i to, jak se díváme na inteligenci, na proces zrození a umírání. Je to právě kvalita našeho energetického pole, která definuje náš postoj ke smrti a určuje, jak budeme smrt prožívat, až přijde náš čas.

* * *

POZVÁNKA: Pokud vás téma energetických rovin člověka zajímá, tak je to jedno z témat, na které bezpochyby přijde řada i na letošním SHIFT CAMPU. Více informací najdete v menu pod záložkou SHIFT CAMP 2024 nebo můžete kliknout zde.

Art: “Full moon dreaming” by Visualdreams.art