Exorcismus a archetyp Exorcisty

Chci se dotknout tohoto tématu v jeho celistvosti, protože vnímám, že je potřeba, aby byl lidem tento archetyp přístupný v celém svém spektru. Skrývá se v něm velká síla, kterou zatím většina není schopna vidět a správně využít.

Exorcismus je ve své ryzí formě proces vnitřního sjednocení. Je více než o zbavení od zlého, o spojení s Duchem. Nemusíte bojovat s tmou, když jste světlem. V tomto smyslu je Exorcista člověk, jenž je jedno s Bohem. Ve starém zákoně představuje takovou postavu Henoch.

V energetickém poli takového člověka je možné realizovat stejnou skutečnost: sjednocení, uzdravení.

Exorcista jako archetyp ovšem nabývá všech odstínů. Ve své nejtemnější podobě se manifestuje jako inkvizitor. Další temnou polohou exorcisty je např. diktátor, kde "zbavení od zlého" je externalizováno na ty, kteří nejsou jako já (my). Ti, zbaveni atributů lidství, jsou démonizováni a je možné je zlikvidovat. Tak je přítomen i ve formě rasismu, nacionalismu, jako jakéhokoliv jiného "ismu". A to včetně církevního exorcismu. V jiných odstínech temnoty pak exorcista nabývá své formy např. ve zdravotnictví, které se zaměřuje na "vymítání" nemocí z pacientů. Cílem není uzdravení, pacient je v takovém případě pouze záminkou pro boj s nemocí. Radikální podobu temné formy exorcismu představovala např. očkovací kampaň v období covidu, kdy démonizace nemoci a neočkovaných nakonec vedla k násilí ohromného rozsahu a vytvořila hluboké společenské trauma, které je tak citlivé, že je dodnes naprostým tabu. Církevní vymítání ďábla, tedy boj s posedlostí, jsem už zmínil a je také stínovým aspektem archetypu Exorcisty. Klíčovou roli zde hraje zdroj motivace. Moderní obdobu téhož představuje psychiatrie.

Přestože u Exorcismu jde o vnitřní proces, tak ne každá jeho externalizovaná podoba je temná. Probíhá-li tento vnitřní proces přirozeně, projevuje se i navenek prostými a krásnými způsoby jako když shrabete listí na zahradě, ustelete si postel, umyjete nádobí, složíte oblečení. Tak prosté to na konec je: žádný Bůh, žádné já a my, žádný osobní zájem. Jen ustlaná postel, zalité květiny, uvařené jídlo a dobrý spánek.

Jak vidíte, energie tohoto archetypu je přítomna a působí v každém z nás. Když ji nevnímáme a živíme ji strachem, vytváří skrze nás konflikt, plodí zlo. Když jsme s ní spojeni a správně jí rozumíme, dovede nás ke klidu, který nemá obdoby na tomto světě.

(Art by: visualdreams.art)